Wednesday, August 12, 2009

Tanggungjawab Khalifah Memelihara Muka Bumi Allah


Oleh Mohd Shahrizal Nasir

Sebagai khalifah Allah di atas muka bumi, manusia memikul amanah yang cukup besar. Manusia bertanggungjawab sepenuhnya untuk memakmurkan bumi serta memelihara segala khazanah kekayaan Allah daripada segala bentuk ancaman, kerosakan dan kemusnahan. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Sesungguhnya dunia ini cantik dan subur menghijau dan sesungguhnya Allah menjadikan kamu (wahai manusia) selaku pengurusnya dan apa yang terdapat padanya.” (Hadis riwayat at-Tirmidzi)

Sebenarnya, kesemua ciptaan Allah yang terdiri daripada haiwan, tumbuhan, lautan, gunung-ganang malah virus yang amat kecil itu mempunyai faedah tersendiri buat kehidupan manusia. Kesemuanya diciptakan oleh Allah untuk dimanfaatkan dengan cara yang terbaik bagi memudahkan kehidupan manusia di muka bumi ini.
Begitulah kehebatan dan rahmat Allah SWT yang tidak sesekali membiarkan manusia hidup dalam keadaan yang serba kekurangan dan kedaifan. Dengan sifat ar-Rahmaan dan ar-Rahiim-Nya, maka manusia samada yang beriman mahupun yang kufur terus diberi nikmat. Hal ini sewajarnya menjadikan manusia semakin tunduk patuh kepada-Nya.

Bagi hamba-hamba Allah SWT yang memiki iman yang sempurna, segala kejadian ciptaan Allah menjadikan mereka sentiasa berfikir akan kehebatan dan keesaan Allah SWT. Penciptaan makhluk di langit dan di bumi menjadi antara tanda-tanda yang jelas membuktikan kewujudan dan kehebatan Allah SWT. Firman Allah yang bermaksud: “Sesungguhnya pada langit dan bumi terdapat tanda-tanda (yang membuktikan kekuasaan Allah) bagi orang-orang yang beriman.” (Surah al-Jaathiyah, ayat 3)

Secara jelas, Islam melarang umatnya melakukan kerosakan di muka bumi Allah SWT. Kerosakan yang dimaksudkan mencakupi kerosakan yang membabitkan perbuatan maksiat dan keji oleh mereka yang alpa akan larangan dan tegahan Allah, serta kerosakan yang membabitkan kemusnahan alam ciptaan Allah SWT yang maha hebat ini.

Dewasa ini dapat diperhatikan, sesetengah pihak bersifat rakus menghimpun kekayaan dunia dengan menjalankan projek-projek pembangunan mega sehingga sanggup merosakkan ekosistem alam. Gunung-ganang ditarah tanpa kajian dan penelitian, pokok-pokok balak ditebang secara haram, kawasan tadahan hujan dibotakkan sewenang-wenangnya sehingga menyebabkan hidupan termasuk manusia dan haiwan menderita menanggung akibatnya.

Sesungguhnya Allah telah memberi peringatan yang amat jelas bahawa disebabkan kerakusan dan sifat tamak manusia yang mengabaikan tanggungjawab memelihara alam semulajadi akan menyebabkan berlaku kerosakan dan bencana yang akan menggangu kehidupan mereka sendiri. Firman Allah yang bermaksud: ”Telah timbul berbagai kerosakan dan bala bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang telah dilakukan oleh tangan manusia; (timbulnya yang demikian) kerana Allah hendak merasakan mereka sebahagian dari balasan perbuatan-perbuatan buruk yang telah mereka lakukan, supaya mereka kembali (insaf dan bertaubat).” (Surah ar-Ruum, ayat 41)

Allah SWT secara jelas amat membenci golongan yang melakukan kerosakan di muka bumi-Nya. Firman Allah SWT yang bermaksud: ”Kemudian apabila ia pergi (dengan mendapat hajatnya), berusahalah ia di bumi, untuk melakukan bencana padanya, dan membinasakan tanam-tanaman dan keturunan (binatang ternak dan manusia); sedangkan Allah tidak suka kepada bencana kerosakan.” (Surah al-Baqarah, ayat 205) Firman Allah SWT lagi yang bermaksud: ”Dan janganlah engkau melakukan kerosakan di muka bumi; sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang berbuat kerosakan.” (Surah al-Qasas, ayat 77)

Penciptaan kehidupan di atas muka bumi yang terkandung di dalamnya pelbagai jenis flora dan fauna memerlukan penjagaan dan pemeliharaan bagi memastikan sistem ekologi berfungsi dengan lancar dan baik. Aturan kehidupan tersebut yang seimbang adalah menurut sunnatullah yang sentiasa beroperasi untuk memastikan manusia mendapat faedah daripadanya.
Sistem yang amat istimewa diciptakan oleh Allah SWT ini dikenali sebagai ekosistem yang sangat unik dan sistematik. Justeru, manusia sebagai khalifah tidak terlepas daripada tanggungjawab bagi memastikan tiada sebarang kerosakan dan kemusnahan di atas muka bumi yang boleh menjejaskan perjalanan sistem ini.

Firman Allah SWT yang bermaksud: ”Allah jualah yang menciptakan langit dan bumi, dan menurunkan hujan dari langit lalu mengeluarkan dengan air hujan itu buah-buahan untuk menjadi makanan bagi kamu; dan Ia yang memberi kemudahan kepada kamu menggunakan kapal-kapal untuk belayar di laut dengan perintah-Nya, juga yang memudahkan sungai-sungai untuk kamu (mengambil manfaat darinya). Dan Ia juga yang menjadikan matahari dan bulan sentiasa beredar, untuk kepentingan kemudahan kamu, dan yang menjadikan malam dan siang bagi faedah hidup kamu.” (Surah Ibrahim, ayat 32-33)

Sebagai manusia yang dianugerahkan akal fikiran yang boleh menentukan baik buruk sesuatu perkara, manusia seharusnya mengawal diri daripada terus mengeksploitasi sumber alam secara berlebihan. Sungguhpun, pada zaman yang semakin moden ini, pelbagai sumber alam perlu dimanfaatkan bagi menjamin kestabilan ekonomi dan keperluan semasa, namun langkah pengawalan perlu diambil dengan kadar segera agar kestabilan ekosistem dapat dikekalkan dan sentiasa terpelihara. Janganlah menjadikan pembangunan dan kemodenan sebagai tiket untuk menggeledah hutan belantara dan isi perut bumi sewenang-wenangnya.

Fenomena seperti tanah runtuh, banjir kilat dan jerebu haruslah dijadikan renungan agar kita dapat memikirkan kesan jangka masa panjang terhadap kerakusan sesetengah pihak dalam mengaut keuntungan dunia yang tidak berkesudahan. Justeru, semua pihak haruslah memainkan peranan masing-masing dalam memelihara keindahan alam semulajadi agar generasi akan datang akan terus mendapat nikmat yang tidak ternilai ini. Langkah pihak kerajaan mengadakan kempen penanaman semula pokok serta pewartaan hutan simpan adalah antara langkah paling tepat bagi membendung masalah kemusnahan alam semulajadi daripada terus berleluasa.

Marilah sama-sama kita berusaha untuk menjaga serta memelihara alam semulajadi ciptaan Allah yang Maha Agung ini. Kajian yang terperinci perlu dijalankan sebelum kerja-kerja pengubahsuaian bentuk muka bumi dilakukan agar ia tidak membuka ruang kepada tercetusnya kemurkaan Allah SWT. Hamba yang memiliki iman yang sempurna akan sentiasa mensyukuri segala nikmat dan kurnian yang telah dianugerahkan oleh Allah SWT tanpa sebarang bayaran ini.

Sebaliknya hamba-Nya yang kufur hanya sentiasa merebut peluang untuk memanfaatkan alam semulajadi untuk faedah buat diri mereka sendiri tanpa memikirkan hak generasi akan datang yang mendambakan keindahan alam semulajadi ciptaan Allah Rabbul Jalil. Firman Allah SWT yang bermaksud: ”Dan jika kamu menghitung nikmat Allah nescaya lemahlah kamu menentukan bilangannya. Sesungguhnya manusia (yang ingkar) sangat suka menempatkan sesuatu pada bukan tempatnya, lagi sangat tidak menghargai nikmat Tuhannya.” (Surah Ibrahim, ayat 34)

No comments:

Post a Comment